Dorotheum, Wien
Ægte eller falsk P.S. Krøyer?

Foto: Dorotheum, Wien

Dorotheums katalogtekst:
Lot No. 107  description:
Pedar Severin Kroyer

(Stavanger 1851 – 1909 Skagen) Self Portrait, monogrammed, dated p. K. 1888, oil on canvas, 50 x 41.5 cm, framed, (Rei) Provenance: Private Italian Collection

Pedar Severin Krøyer studied at the Copenhagen Academy and under Bonnat in Paris. In 1882 he made his first visit to Skagen where he stayed every summer from then on, seeking out the company of the resident artists at the artists’ colony. His portrait and landscape painting is particularly well-known, occasionally depicting the artist’s often carefree life.
Estimate EUR 30.000,  to 40.000,- Se det hos Dortheum.

Maleriet er så tæt på det, Krøyer på opfordring leverede i 1888 til Uffizi-museet i Firenze, at der skal de stærke briller på for at studere detaljerne og finde ud af, at det ikke er det. Flere forskelligheder røber, at det ikke er det fra Uffizi, som museet næppe heller skiller sig af med. Desværre findes der ikke umiddelbart en god gengivelse af Uffizi-billedet, det på forsiden af Ernst Mentzes bog »P.S. Krøyer« fra 1969 er teknisk ikke helt på toppen.

Der findes flere falsknerier af dette motiv, et af dem nåede både Christie's og Sotheby's at få med på auktioner, sidstnævnte sted med et hammerslag på 267.300 kr., gengivet i »Kunst under hammeren 85«. Det var ganske elendigt malet, mens det herover er af en helt anden kvalitet.

Dorotheum har for længe siden rettet henvendelse om billedet til museumsinspektør Mette Bøgh Jensen, Skagens Museum, som meddelte huset, at hun ikke kunne bedømme det ud fra et foto. Og det er også svært. I dette tilfælde tør undertegnede heller ikke sige ja eller nej.

Er maleriet ægte, så er det et ukendt Krøyer. Undertegnede kender det i hvert fald ikke. Ifølge H. Chr. Christensens Krøyer-fortegnelse fra 1923 har Krøyer kun malet et enkelt selvportræt i 1888, det som hænger på Uffizi-museet.

Er maleriet ikke malet af Krøyer, så er det naturligvis en forfalskning, da det sælges for at være originalt.

Det skulle under hammeren tirsdag aften, 11. oktober, men i skrivende stund foreligger resultatet ikke. Højeste vurdering var sat til ca. 300.000 kr., ikke meget for et ægte Krøyer.
Hammerslag 40.000 EURO, danske kroner omkring 298.000.
Incl. salær 49.100 EURO, danske kroner omkring 365.500. 

Preben Juul Madsen
Kunstnyt.dk
11. oktober 2011