Årets KunstTorskEkspert 2007


Bengt Sundstrøm

Kunstnyt.dk's KunstTorskEkspert 2007 blev
Bengt
Sundstrøm, eneejer af Lauritz.com.
Begrundelse:
Sundstrøm praler med at være Danmarks største auktionshus med omkring 220 medarbejdere, heraf knap halvdelen vurderings-eksperter. Men huset har ikke en eneste inden for kategorien billedkunst. Findes nogen, så benyttes vedkommende ikke, idet der stort set dagligt forekommer dels falske »kunstværker« dels pinligt forkerte oplysninger om »kunstnerne«.
Bengt Sundstrøm har oftet meget på et koncept af høj teknisk kvalitet, hvorfor man kan undre sig over, at han sparer på rigtige eksperter. Men firmaet er bygget på Franchise-ideen, hvor de enkelte afdelinger er selvstændige enheder underlagt Lauritz.com. Det indebærer, at enhver blomsterbinder, cykelsmed eller viktualiehandler kan sælge noget, de ikke aner noget som helst om.
På andenpladsen som Kunstnyt-dk's KunstTorskEkspert 2007 landede Troels Olivero, Gauguin.dk, som efter Kunstnyt.dk's mening har misbrugt den vendensberømte franske maler Paul Gauguin's navn. Olivero har efter sigende været gift, boet sammen med eller kendt en med navnet Gauguin.
Pr. 1. januar 2008 sælger Gauguin.dk ikke mere kunst, hvilket sandsynligvis er Kunstnyt.dk's skyld, idet Oliveros auktionshus aldrig har haft noget der bare ligner periferisk kendskab til billedkunst. Gang på gang har Kunstnyt.dk afsløret direkte forfalskninger eller billeder solgt under helt forkerte navne.
Nu vil Olivero udelukkende sælge det, han har forstand på, som han selv har udtalt. Og det er blandt andet smykker, som vurderes til vanvittige priser og sælges for en slik, fx den 4. december 2007 en ring solgt for 80.000 kr., vurderet til 1,3 mio. kr. og en »genfremstillingspris« på 1,8 mio. kr.

Troels Olivero


Lars Krintel

Tredjepladsen indtages af den mærkelige Lars Krintel med Antikbrevkassen.dk, noget af det mest talentløse nogen sinde set inden for vurdering af billedkunst. Lige som Bengt Sundstrøm vader Krintel også i vurderingsekperter, men i hvert fald ikke inden for billedkunst, hvor det vist er Krintel selv, der fører sig frem. Og det magter han ikke. Hans tekster er forfærdelige at læse, og han er ikke bange for, trods sin totale uvidenhed, at stille spørgsmålstegn ved rigtige ekperters vurderinger. Noget af det dummeste, Krintel har udtalt sig om vedrører et elendigt maleri, han mener kan være af P.S. Krøyer, men som Kunstnyt.dk på artfakes.dk afslørede som pivende falsk, og som efterfølgende fik stor omtale i Politiken.
Om billedet skrev Krintel:
Ekspertens udtalelse:
Kære RR, tak for ordren og Deres henvendelse til Antikbrevkassen.
Peter S. Krøyer. 1851-1909 maler, grafiker, billedhugger m.m.
Der er bestemt ingen tvivl om lyset, motivet herunder de udformede skyformationer, signaturen og m.m. tilhører PSK, ja selv det lidt "umage" format på 14x28 cm er ganske typisk for kunstneren.
Det er også traditionelt at værker af PSK er tilført kommentarer og tekst i en eller anden grad, om der så er Stubmøller på Fænø det må komme an på en prøve.
Priserne på PSK værker har været faldende, men er bestemt på vej i den positive retning.

Bemærk! dette maleri er for nylig blevet Kunst-Journalistisk omdrejningspunkt i Dagbladet Politikken. Et auktionshus er ganske overbevist om ægtheden, at andet siger det er et falsum, og samme debat er naturligvis at finde blandt div. eksperter og godtfolk.
Hvem der har ret, er pt. ikke dokumenteret, men ét er sikkert! det er fantastisk markedsføring for PSK, hans værker, og med garanti også dem der deltager i debatten.
Stor respekt omkring de der tør fremkomme med grundlæggende kritik, men mon ikke den nuværende ejer burde lade maleriet gennemgå en teknisk og aldersmæssig analyse. Det kunne være spændende.
Estimeret pris:
Deres maleri formods at have en handelspris på 15000-.kr men i virkeligheden er det rent liebhaveri og den rette kunde den rette pris, i særdeleshed ved hjælp af Internettet.

Vurderingen udført af:
Lars Krintel

(Se Krøyer-forfalskningen her)

Om et andet maleri skriver Krintel:
Ekspertens udtalelse:
Kære Susanne, tak for opgaven og Deres henvendelse til Antikbrevkassen.
Hvilken spændende opgave.
Der er naturligvis ingen garanti på oprindelse, men mon ikke vi fra Antikbrevkassen kan tiltrække så mange "kloge" hoveder i denne sag, så uanset hvad jeg end måtte mene om maleriet "Krøyer eller ej" så kommer der et spændende efterspil.
Vedr. værket har De sikkert ret i det med "forstudiet" for P.S.Krøyer´s færdige værker er altid gennembearbejdet og detaljerede levende, men lad os som sagt se hvad vi kan finde ud af.
---

Maleriet har ikke noget som helst med Krøyer at gøre. Det tager en ekspert under tre sekunder at se det. Lars Krintel er så pinlig, som nogen kan være, der fører sig frem som ekspert uden at være det.

Henning Møller slutter som nr. 4. Hans onlinehus hedder GalleryDuval og har til huse i Valby, på Peter Bngsvej 253 med udsigt over Damhussøen.
Mr. Moller skyder direkte fra hoften med følgende omtale: »GalleryDuval offers a large selection of paintings from old masters to early modern pictures in all genres.
Quality, authenticity, age and condition are verified and carefully described for every work of art auctioned on our site.

GalleryDuval is headed by Mr. Moller. Mr. Moller travels Europe and British Isles, purchasing from country house sales, deceased estates auctions and private vendors. Bringing value, quality and investment to this auction catalogue of fine pictures.

Buying from GalleryDuval is your guarantee for a qualified partner.

Sincerely GalleryDuval«

Et af Mr. Mollers specialer er at sælge malerier af en kendt dansk maler ved navn F.F. Holm og som ifølge Mr. Moller levede 1809-92. Men ingen kendt dansk maler hedder sådan. Hvor Mr. Moller har støvet denne ukendte Holm op, ved kun han selv.

GalleryDuval bor lige ud til Damhussøen,
her gengivet fra Google Earth

© kunstnyt.dk 2007-2008