Lauritz.com's eneejer Bengt Sundstrøms
forhold til sandheden og hans ukendskab til Johannes Larsen
Billeder fra TV2s Dags Dato 7. oktober 2007

Dette berømte fuglemaleri af Johannes Larsen: »Bygevejr i april«. 1901-07. Faaborg Museum,
er ifølge Bengt Sundstrøm ikke malet af Johannes Larsen. Han begyndte nemlig først
1916-17 at male fuglebilleder, påstår han. Så det må Faborg Museum se at få fjernet hurtigst muligt.

Ja, det har vi jo...

Næh, kære Bengt Sundstrøm, det gør det ikke, fordi...Næh

...det siger han overhovedet ikke. Han siger, at Johannes Larsen er kendt for sine fuglebilleder, ikke, at han kun maler fuglemotiver. Preben Juul Madsen har indgående kendskab til Johannes Larsens billedverden, har skrevet om dem i 30 år. Og når Bengt Sundstrøm i tv-udsendelsen fortalte, at Johannes Larsen også havde malet havnemotiver, så er det korrekt, at der kendes ganske få, men af en helt anden kvalitet end det, Lauritz.com har solgt. Fordi Johannes Larsen har malet havnemotiver, kan man naturligvis ikke sælge et hvilket som helst havnemotiv som ægte Johannes Larsen.

Næh, kære Bengt Sundstrøm, det gjorde han ikke. Dem malede han også i 1893, hvor havnebilledet er malet. Det gik lidt stærkt i udsendelsen, men herunder er de billeder, som Dags Dato havde optaget, men kørte hurtigt henover. De blev optaget for at vise seerne et par eksempler på hans fuglebilleder fra samme tid, et fra 1891 og et 1893 samt et andet motiv, et blomstrende pæretræ. Endvidere kvaliteten i hans billeder på det tidspunkt, som ligger lysår fra havnemotivet, som er vist herunder øverst til højre.

Næh, kære Bengt Sundstrøm, enhver ekspert vil så tvivl om Sundstrøms egnethed som ejer af et auktionshus, der påviseligt har solgt hundredvis af falsknerier og i tv groft misinformerer, læs: lyver, om sine kritikere.

Det er nu dokumenteret, at det ikke var Preben Juul Madsen, der bildte nogen noget ind, men eneejer Bengt Sundstrøm fra auktionshuset Lauritz.com, der løj for åben skærm.
Udsendelsen kan ses > her 
I venstre kolonnes søgefelt, under Mit Sputnik, skriv Dags Dato 7.10. og tryk på search-knappen, så kommer der links frem til selve udsendelsen og interviewet med Bengt Sundstrøm
(Linket virker ikke mere, kan kun ses mod betaling)

                      
Signaturen på billedet herover  Eksempel på ældre signatur   Signaturen her th.


Følgende tekst skrevet efter Dags Dato-udsendelsen:
Ikke malet af Johannes Larsen. Se salget hos Lauritz, hvor billedet er fjernet pga copyright. Men der er ikke copyright på det, da det ikke er malet af Johannes Larsen.


Johannes Larsen: Blomstrende pæretræ. 1893. 93x96 cm.
Fyns Kunstmuseum      


Johannes Larsen: Vinterdag i Zoologisk Have. 1891. 49x82 cm.
Ordrupgaardsamlingen.