Professionel ekspert om Lauritz.com's amatøreksperter:
"...hvis de virkelig tror, at det er bogmalerier malet
som illustrationer i en bog, så kan de ikke være eksperter, og
tror de ikke det, men prøver at få os andre til at tro det, så
er de heller ikke eksperter, men noget der er meget værre".
Verner Jul Andersen


Lauritz.com: "Samling af Indo-Persiske miniaturer. Gouache på papir, på bagsiden med arabisk håndskrift.
Delvist prydet med guld. Bladene er gulnet grundet alder, nogle med montagerester. Bladmål hver ca. 15 x 24,5 cm. (7)"

De 7 såkaldt indo-persiske miniaturer som er på auktion hos Lauritz.com i Hamburg under varenummer 1453836 med en helt uhyrligt høj vurdering på 3.725 kr. og en mindstepris på 2.235 kr., er ikke andet end dårligt udførte kopier eller snarere efterligninger af persiske miniaturer fra 15-1600-tallet. Den slags malerier er helt almindelige turistvarer i Iran og det nordlige Indien.

De males på lidt ældre håndskrifter, og de findes stadig i 1000vis og er ikke dyre, for man skal huske på, at det først var et godt stykke ind i 1900-tallet at den trykte bog vandt over den håndskrevne. De lokale malere laver så deres "kunstværker" ovenpå teksten, for det får jo fupnummeret til at se gammelt ud, og det er de færreste turister der lægger mærke til det.

Men prøv en gang at se på de tekstsider, der er gengivet. Her ses det tydeligt, og endda uden at holde bladet op mod lyset, at det malede felt på den anden side af bladet ikke har nøjagtigt samme størrelse som tekstfeltet. En rigtig miniature eller et bogmaleri, som det retteligt burde kaldes, vil altid følge denne indramning, for den foretages på alle de ubeskrevne blade før der skrives eller males på dem. Allerede nu burde ikke bare en men alle alarmklokker ringe hos en ekspert, men der har været helt stille hos eksperterne hos Lauritz eller også har de slået høreapperaterne fra og lagt brillerne, for hvis de virkelig tror, at det er bogmalerier malet som illustrationer i en bog så kan de ikke være eksperter, og tror de ikke det, men prøver at få os andre til at tro det, så er de heller ikke eksperter, men noget der er meget værre.

Verner Jul Andersen, forfatter, cand.phil. (persisk sprog og kultur). Udover klassisk persisk litteratur (ca. 1000-1500) og historie har Jul Andersen i sine mange år på Davids Samling (1970-83) beskæftiget sig med persisk bogmaleri, på det seneste i Orientalsk Samling på Det Kgl. Bibliotek, hovedsagelig Iran i Qajar Perioden (ca. 1785-1925) og primært herskeren Naser al-Din Shah (1848-96). Var konsulent på Louisianas store udstilling 2007/08: Miniaturer fra Davids Samling.
Forfatter til flere videnskabelige artikler om bogmaleri, blandt andet en større artikel i kataloget til Nationalmuseets væsentlige udstilling: Sultan, Shah og Stormogul i 1996.


© Verner Jul Andersen og Kunstnyt.dk
6. januar 2009