Nyt fupsalg hos Lauritz.com
Solgte tryk efter originale Joan Miró-litografier
i »nyt« oplag nummererede med romertal


13. oktober 2008 solgte Lauritz.com de tre Miró afbildet til højre, det ene vist i stort format. 6.000 svenske kroner blev hammerslaget for alle, mod vurderingens 2.000. Køberen har uden tvivl troet, her var tale om tre original-litografier af Miró, som oplyst af Lauritz.com. Motiverne er Miró's, ingen tvivl om det. De originale er trykt i 1500 eksemplarer, hvilket Lauritz.com ikke fortæller, de er signeret i trykket, nummererede i hånden og registreret i »Miró Lithographe VI«, udgivet af Maeght Editeur.
Men de tre solgte er enten udført fra den originale plade eller på anden vis kopieret, trykt og nummererede med romertal i et nyt oplag på 300. Og den går ikke. Det kan man simpelthen ikke. De originale motiver fra originalpladen kan ikke udsendes i nye oplag. Sker det, som her, så falder hele ideen med »begrænset« oplag væk. Så kan man i princippet fremstille det antal nye oplag, det passer nogen. Næste gang bliver det så et oplag på 400, eller 500, eller måske bare 200.
Det er naturligvis fup.


Som det fremgår af øverste billede i denne spalte, blev auktionen efter salget annulleret og billederne sat til salg igen med fuldstændig samme tekst og samme vurdering, herover. Lige groft nok.


Sådan ser den seneste side ud (søndag den 19. oktober 2008 kl. 01:00. Teksten, »Varen er endnu ikke aktiveret...« plejer at betyde, at salget ikke bliver til noget. Men nu får vi se. Skal de tre billeder sælges igen, så er det piskende nødvendigt, at teksten ændres til »Kopier nummererede med romertal«, og at der gøres opmærksom på den originale serie på 1.500. Men det rigtigste ville være at destruere dem.
Se siden på Lauritz.com


Herover de tre tryk, først solgt for 6.000 svenske kr.

Forstørrelsen herover er fra en af de tre solgt hos Lauritz, mens billedet nedenunder er fra en af de originale i 1.500 eksemplarer. Gengivelsen er taget fra nettet og ikke så skarp, nummeret skimtes nederst til venstre. Men det ses dog tydeligt ved at sammenligne signaturen og området omkring, at begge er fra »samme« trykplade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                       © Kunstnyt.dk
                                                       19. oktober 2008