Leth og elegant

Jørgen Leth forklarer i en film på udstillingen.

Tour de France 2012 er slut. Men er man Jørgen Leth-fan, så behøver man ikke undvære ham og hans kunst, hans elegante måde at sige tingene på, hans sproglige perfektionisme, hvor han med få ord sætter tingene i relief og gør det hele forståeligt med velvalgte ord og sætninger.

Udstillingen »Mit navn er Jørgen Leth« er i tre etager og kører frem til 12. august i Kunstforeningen GL STRAND. Den startede 28. april og er en af årets absolut største kunstoplevelser, helt anderledes i sin udformning og opsætning end traditionelle udstillinger. Der er malerier på væggene, men der er også et væld af tv-skærme, hvor man kan opleve gamle klip fra cykelsportens verden, som har optaget Jørgen Leth måske mere end noget andet. Her er han på hjemmebane, her ved han mere end man behøver at vide, det er her, han beriger os alle med sin kolossale indsigt.

Kunstforeningen GL STRAND fortæller selv om udstillingen:
»Udstillingens værker spænder fra de tidlige eksperimenter; over filmperler om cykelsportens helte, litteraturens koryfæer og poetiske rejsefilm; til Leths poesi udtrykt både i litterær form og i forbindelse med højdepunkter under Tour de France; og endelig i Leths antropologiske undersøgelser af menneskets drifter og hans passion for kunst fra Haiti. Alt sammen vidnesbyrd om en kunstner, der mestrer spændet mellem det populære og det eksperimenterende materiale.«
Tilsyneladende mistede Leth ikke alle sine malerier ved jordskælvet i Haiti i januar 2010. På udstillingen er en del med.
Store tv-skærme kører uafbrudt. 10 indslag vises med Fausto Coppi, Eddy Merckx, Luis Ocaña, Laurent Fignon, Miguel Indurain, tre indslag med Bjarne Riis, Marco Pantani samt Michael Rasmussens sejr på Vogeser i 2005.
Indslagene er produceret af Radio24Syv.

På billedet tv. er det Fausto Coppi, som Leth betragter som mesteren over dem alle. Coppi døde i 1960 af malaria, kun 40 år gammel. To gange vandt han Tour de France og blev i 1953 verdensmester.

Leth nævnte under Tour de France en række gamle stjerner, blandt andre schweizeren Hugo Koblet, omtalt som en elegant rytter. Han kom også uheldigt af dage, døde som kun 39-årig i 1964 ved en trafikulykke. Han var med ved VM ved Ballerup i 1956, hvor Palle Lykkes svigerfar, Rik van Steenbergen blev verdensmester. Koblet nåede også at køre en gang eller to på vinterbanen i Forum. I 1951 vandt han Tour de France.


Tv-skærmene viser lidt af hvert. Man skal have god tid, skal man se og lytte til dem alle. Men lyden generer ingen, der hænger høretelefoner ved dem alle.
»Jørgen Leth er jo bare liderlig«, skrev forfatteren Lotte Garbers i Politiken 17. juli 2012. »Han er en mand med lyst og ret til at bruge den.« Der kan man bare se.

I oktober 2005 udgav Leth bogen »Det uperfekte menneske«, en selvbiografi, som gav ham drøje hug og bl.a. anklaget for at holde sexslaver i Haiti. I Politiken blev han kaldt liderbasse, og i avisens leder blev det foreslået, at han blev fyret som dansk honorær konsul i Haiti, som han selv valgte at forlade. Den kendte læge, Jannie Helle, omtalte ham som erklæret pædofil. Og det hele endte med, at TV2 fyrede ham fra Tour de France. Det fortrød de dog i 2008, hvilket vi er nogle stykker, som er taknemmelige for. Men kritikken er ikke helt forduftet. 27. april, efter åbningen af udstillingen i Kunstforeningen, skrev udviklingsminister Christian Friis Bach, (R) på sin Facebook-side:
»Jørgen Leth må - indenfor lovens rammer - elske, med hvem han vil, og udstille som han vil, men hvis han - i en så ekstrem ulige situation - tror at hans forhold til en helt ung sort kvinde, fra begge sider handler om en "kærlighedsakt" og "lykke" så er han for naiv. Har desværre set alt for mange tilfælde af ældre hvide mænd med fattige unge sorte kvinde. Det er ikke kærlighed, det er desperat afhængighed, grænsende til udnyttelse.«


Nu er det ikke 14-årige piger, Leth er sammen med. Det er voksne kvinder, som sikkert ved, hvad de går ind til. Forhold mellem ældre mænd og purunge piger er som bekendt ikke helt ualmindeligt. Verdens næstmest læste bog er Nabokovs »Lolita«, som handler om en midaldrende mands forhold til en 14-årig pige. Og så er der filmmanden Polanski, som mener, at alle ældre mænd har lyst til at lege med mindreårige piger. For ikke at glemme Woody Allen. Selv kendte undertegnede en kendt maler, som blev gift med en, han havde levet sammen med, siden hun var 12. Han var selv omkring 50. Hendes stedfar var stiktosset, men hendes mor synes, det var hyggeligt.

Leth lider ikke af berøringsangst. De er også fristende, de to, for enhver herrehånd. Fotografiet er med på udstillingen, men om det er Leths søgende hånd, oplyses ikke. Hun er en flot pige, dog ikke en, som udviklingsminister Christian Friis Bach kunne finde på at røre ved. Stakkels mand. Måske er han ikke udviklet nok endnu.


Jørgen Leth var dansk honorær konsul i Haiti. Det må være skiltet her til venstre, som han har pillet ned, da han frasagde sig jobbet presset af skodpressens dobbeltmoralske og hykleriske fæhoveder, ført an af Ekstra Bladet og Politiken..


Wikipedia kan læses mere om Jørgen Leth.
Kig forbi Kunstforeningen GL STRAND


Er man fan af cykelsporten, så er der masser af guf på udstillingen. Der mangler heller ikke billeder af nøgne damer, ja selv nøgne mænd kan beskues. Og foroven til venstre genkender nogen sikkert Ole Ritter, en af Danmarks bedste cykelryttere gennem tiderne.

Tekst og fotos:
Kunstnyt.dk
23. juli 2012