Skagen går aldrig af mode

Foto. Skagens Museum
Mette Bøgh Jensen har skrevet
en fremragende bog om Brøndums Spisesal


En af væggene fra Brøndums spisesal, som den ser ud i dag, hvor hele salen er flyttet fra Brøndums Hotel til at være en del af Skagens Museum. De første billeder kom op at hænge i 1884. Frisens midtpunkt er det runde portræt af Degn Brøndum, og bortset fra parrene, Anna og Michael Ancher til venstre og Marie og P.S. Krøyer til højre, som alle fire kigger mod hinanden, så ser alle øvrige afbildede til højre og til venstre for Degn Brøndum, mod ham. Maleriet neden under Degn Brøndum er P.S. Krøyers berømte Kunstnerfrokost på Skagen. 1883. Ikke alle var lige begejstrede for billedet. Krøyers kollega, blomstermaleren C.V. Balsgaard, skrev i en artikel i 1888: »Se da »Ved Frokosten«, hvorledes disse mennesker med deres klædedragt ere malede, samt Rummet, hvori de ere, Dørkarmen, Vinduet og – formodentlig Gardinerne? – de ligne mere hvide Permissioner, der ere hængte til Tørring«.
Foto: Kunstnyt.dk

I bogens forord indleder museets direktør, Lisette Vind Ebbesen, på følgende vis: »Brøndums spisesal spiller en afgørende rolle i forhold til historien om skagensmalerne og den kunstnerkoloni, som blomstrede op i Skagen i 1880'erne og 90'erne. Det var her, kunstnerne mødtes, udviklede historier og erfaringer, spiste, diskuterede og festede, og det var her, de valgte at sætte, ikke bare et åndeligt, men også et ganske fysisk, kunstnerisk aftryk, idet salens fire vægge blev fyldt med værker skabt af kunstnerne selv. Det var også i spisestuen, at Skagens Museum blev stiftet den 20. oktober 1908 af fem visionære herrer: Kunstnerne Michael Ancher, P.S. Krøyer og Laurits Tuxen, apoteker Victor Christian Klæbel og krovært Degn Brøndum, og salen er således på mange måder kernen af og hele begyndelsen på museets historie.«

Det er hovedsagelig denne spisesal, Mette Bøgh Jensens bog, »Brøndums spisesal. Til tak for glade dage«, handler om. Og selv om der er skrevet kilometervis af bøger om Skagen, så går denne tættere på spisesalen end nogen tidligere udgivelse.

Mette Bøgh Jensen kender vi jo fra andre bøger, og hendes måde at fortælle på er altid, så alle kan følge med. Selv om hun er kunsthistoriker, er hendes bøger aldrig en omgang tør og kedsommelig akademisk læsning. Vi får noget at vide, og når man har lagt nærværende bog fra sig, ved man endnu mere om skagenskunsten.

Mette Bøgh Jensen bringer læseren tæt på familien Brøndum. Vi ser fotografier fra spisesalen, hvor alle berømthederne er samlet, et herligt tilbageblik til en tid i dansk kunst, som ser ud til at overleve som den mest populære genre herhjemme nogen siden, og som popularitetsmæssigt kan sammenlignes med impressionismen.

»Brøndums spisesal er helt unik i dag, ikke kun fordi den er et enestående vidnesbyrd om kunstnerkolonien i Skagen, men også fordi den i international sammenhæng er en af de få spisesale, der er bevaret i sin helhed«, skriver Mette Bøgh Jensen og fortæller om et par andre tilsvarende spisesale, en af dem spisesalen på the Florence Griswold Museum i Old Lyme i Connecticut, USA.

Udover den spændende beskrivelse af spisesalen gennem tiderne, indeholder bogen biografier over samtlige portrætterede på væggene, og naturligvis alle billeder i farver.

Der er tale om et digert værk på 311 sider og solidt indbundet. På museet koster bogen 299 kr.

Kan varmt anbefales.

Tag en tur til Skagens Museum.

Kunstnyt.dk.
6. maj 2012


Bogens forside. Maleri af Anna Palm: Et l'hombre parti på Skagens Museum. 1855. Tilhører museet.


Fotografi fra 1890'erne. Fra venstre Degn Brøndum, Hulda Brøndum, Anna Ancher, Marie Krøyer, Michael Ancher, med ryggen til, og yderst til højre P.S. Krøyer.
Foto: Skagens Museum. Se det større.


Brøndums Hotel ligger få skridt fra Skagens Museum, her fotograferet fra indgangen til museet. Foto: Kunstnyt.dk